Waarom is 2toDrive in Nederland ingevoerd?

2toDrive is de naam die de overheid in Nederland heeft gegeven aan het principe van begeleid rijden. Bij begeleid rijden in Nederland mag een beginnende automobilist na het halen van het rijbewijs in de eerste instantie alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder rijden. Deze maatregel is wereldwijd al eerder in diverse landen ingevoerd. En de ervaring leert dat jongeren die via dit systeem hun intrede als automobilist doen, minder vaak betrokken raken bij ongevallen wanneer ze vanaf hun 18e zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

2toDrive | Rijlessen vanaf 16,5 met 2toDrive bij Rijschool Verdoorn

 

 

 

1 november 2011 is 2toDrive, de proef met begeleid rijden, in Nederland van start gegaan. Sinds deze invoering kunnen jongeren vanaf 16 jaar beginnen met de theorieopleiding, vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijlessen en vervolgens vanaf 17 jaar examen doen. Binnen deze constructie is de geldigheid van het theoriecertificaat van de gebruikelijke 12 maanden naar 18 maanden verlengd.

De “ervaringsmodule” na het behalen van het rijbewijs
Jongeren die binnen het 2toDrive-principe hun rijbewijs halen gaan vervolgens de zogenaamde “ervaringsmodule” in. Dit wil zeggen dat ze totdat ze 18 jaar worden alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder (de coach) én alleen in Nederland mogen rijden.

Het nut van beginnen met begeleid rijden
Beginnende automobilisten beschikken nog over weinig rijervaring wanneer zij na het behalen van hun rijbewijs de weg op gaan. Statistieken wijzen uit dat deze groep jonge bestuurders dan ook relatief vaak bij ongevallen betrokken is. Per afgelegde kilometer is hun betrokkenheid bij zeer ernstige ongevallen vele malen hoger dan van ervaren bestuurders.

In de periode van begeleid rijden (de ervaringsmodule) kunnen deze jonge bestuurders rijervaring opdoen onder relatief veilige omstandigheden. Wanneer zij vervolgens vanaf hun 18e zelfstandig de weg op gaan beschikken zij over veel meer ervaring dan hun leeftijdgenoten die op de traditionele manier hun rijbewijs halen. Dit leidt ertoe dat de 2toDrive-opgeleide bestuurders gemiddeld gezien aanzienlijk minder risico lopen op betrokkenheid bij verkeersongelukken.

In cijfers uitgedrukt blijkt dat jongeren die eerst hebben gereden met een coach:

  1. tot wel 30% minder ongevallen veroorzaken
  2. tot wel 20% minder verkeersovertredingen begaan

 

Beginnen met begeleid rijden verhoogt algehele verkeersveiligheid!
Uiteraard draagt het positieve effect van deze opleidingsmethode ook bij aan de algehele verkeersveiligheid. De overheid verwacht dat de invoering van het 2toDrive-systeem zal leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis!

 

Direct meer info over autorijles onder de 18 met 2toDrive

•   Waarom is 2toDrive in Nederland ingevoerd?
•    Feiten en cijfers begeleid rijden
•   Hoe gaat het rijden onder begeleiding in zijn werk?
•   Hoe kan ik meedoen met 2toDrive?
•   Waar moet een coach aan voldoen?
•   Hoe kan ik een begeleiderspas aanvragen?
•   Als toekomstig coach ervaring opdoen door mee te rijden tijdens de rijles!