Hoe gaat het rijden onder begeleiding in zijn werk?

Wil jij vóór je achttiende al beginnen met autorijden? Rijden onder begeleiding via het 2toDrive-concept gaat als volgt in zijn werk:

•  Voordat je met je coach in de auto kunt stappen om begeleid te gaan rijden, moet je eerst je rijbewijs B gehaald hebben. Om je rijbewijs te kunnen halen moet je:

  1. je theorie-examen voor rijbewijs B gehaald hebben
  2. je praktijkexamen voor rijbewijs B gehaald hebben

•   Omdat je voor het behalen van je rijbewijs sowieso in het bezit moet zijn van je theoriecertificaat is het aan te raden om op tijd te beginnen met de theorie voor je rijbewijs B. Zonder theoriecertificaat kun je namelijk geen praktijkexamen doen! Daarbij is het erg handig om al van de verkeersregels op de hoogte te zijn op het moment dat je start met je autorijlessen. Je kunt met je theorie voor rijbewijs B starten vanaf het moment dat je 16 jaar bent.

•   Ben je 16,5 geworden? Dan mag je beginnen met je rijlessen. Hiervoor kun je zelf een goede rijschool benaderen. Wanneer je aan je rijlessen begint kun je je coach(es) kiezen (minimaal 1 en maximaal 5). De begeleiderspas die je straks nodig hebt om onder begeleiding van een coach te kunnen rijden kan nu ook aangevraagd worden. Zie Hoe kan ik een begeleiderspas aanvragen?  voor meer informatie.

•   Vanaf je 17e verjaardag mag je (mits je dus al in het bezit bent van je theoriecertificaat) deelnemen aan het praktijkexamen en kun je je rijbewijs halen.

•   Ben je geslaagd voor je rij-examen en ben je op dat moment nog geen 18 jaar? Dan mag je met je rijbewijs onder begeleiding van een door jou aangewezen coach (en alleen in Nederland) de weg op. Tijdens deze periode van begeleid rijden

  1. is de coach die met je meerijdt ook echt een coach en géén rij-instructeur. Zie hem of haar als je aanspreekpunt die je om advies kan vragen tijdens het rijden. Je kunt je op deze manier optrekken aan zijn of haar ervaring als bestuurder waardoor jij ook snel een nog betere bestuurder zal worden!
  2. is je coach als een extra paar ogen die je helpt om in het begin goed overzicht te houden in nieuwe verkeerssituaties. Wanneer je goed met elkaar communiceert zul je merken dat je al snel leert om zelfstandig ten alle tijden het overzicht te bewaren!
  3. mag je behalve je coach ook andere passagiers met je laten meerijden.
  4. zal het positieve effect op je rijvaardigheid groter worden naar mate je meer kilometers maakt. Met andere woorden: hoe meer uren je in deze periode achter het stuur zit, hoe meer je kunt leren van je coach en hoe meer ervaring je op kunt doen!
  5. is het eveneens aan te raden om samen met je coach ook bewust nieuwe routes te rijden en nieuwe, onbekende verkeerssituaties op te zoeken. Op deze manier kun je alvast wennen aan het benaderen en overzien van nieuwe situaties vóórdat je straks alleen achter het stuur stapt!

•   Zodra je 18 jaar bent geworden mag je zelfstandig, zonder coach, autorijden (zowel in Nederland als in het buitenland).

 

Direct meer info over autorijles onder de 18 met 2toDrive

•   Waarom is 2toDrive in Nederland ingevoerd?
•    Feiten en cijfers begeleid rijden
•   Hoe gaat het rijden onder begeleiding in zijn werk?
•   Hoe kan ik meedoen met 2toDrive?
•   Waar moet een coach aan voldoen?
•   Hoe kan ik een begeleiderspas aanvragen?
•   Als toekomstig coach ervaring opdoen door mee te rijden tijdens de rijles!